top of page

Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή (PRK - transPRK)

Έγινε ενημέρωση: 21 Ιουλ 2023


Photorefractive Keratectomy (PRK)
Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή (PRK)

Η PRK αποτελεί ιδανική επιλογή επέμβασης laser για ασθενείς με επαγγελματικό περιβάλλον που η δράση έχει τον πρώτο ρόλο. Στην PRK η εφαρμογή του laser γίνεται επιφανειακά χωρίς δημιουργία κρημνού (flap), όπως συμβαίνει στη LASIK. Η μη δημιουργία flap αποτρέπει τις ανεπιθύμητες που αυτό μπορεί να επιφέρει και έχει να κάνει με την χωροταξική σταθερότητά του. Αν το flap αλλάξει θέση ή πτυχωθεί - π.χ. από έναν τραυματισμό - τότε η όραση μειώνεται και η επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση απαιτεί τις περισσότερες φορές νέα επέμβαση.

Ωστώσο, η αλλαγή θέσης και η πτύχωση του flap δεν είναι εύκολο να συμβεί και ο τραυματισμός πρέπει να είναι έντονος και σπάνια περιορίζεται μόνο στον οφθαλμό. Επίσης, σε μελέτη που έγινε σχετικά με τη σταθερότητα του flap μετα από LASIK σε ζωικό πειραματικό μοντέλο επιβεβαίωσαν ότι σε ταχύτητες 400 κόμβων (740 χιλιόμετρα/ώρα) το flap δεν είχε αλλάξει θέση. Διαπιστώθηκε αλλαγή θέσης στους 700 κόμβους (1296 χιλιόμετρα/ώρα) που είναι ταχύτητα μη συμβατή με τη ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η NASA ενέκρινε την LASIK για τους αστροναύτες.

Συμπερασματικά, η PRK ως η λιγότερο παρεμβατική - χωρίς δημιουργία flap - μέθοδος, αποτελεί την ιδανική επιλογή για ασθενείς με επαγγελματικό περιβάλλον ιδιαίτερων συνθηκών. Βέβαια σε περιπτώσεις που η PRK δεν μπορεί να εφαρμοστεί - πχ σε υψηλή μυωπία (πάνω από 6) ή αστιγματισμό (πάνω από 2) καθώς και σε υπερμετρωπία - τότε η LASIK είναι εξίσου ασφαλής επιλογή.

Laurent JM, Schallhorn SC, Spigelmire JR, Tanzer DJ. Stability of the LASIK flap in an animal model. J Cataract Refract Surg. 2006;32:1046-1051.

44 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page