top of page

Μυωπία

Τι είναι η Μυωπία;

Μυωπία ονομάζεται η διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού κατά την οποία οι εισερχόμενες ακτίνες φωτός (είδωλα) δεν εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια, αλλά μπροστά από εκείνον, με αποτέλεσμα τη θολή μακρινή όραση.

Συμπτώματα

Σε ένα μυωπικό μάτι,  ενώ διακρίνονται καθαρά τα κοντινά αντικείμενα, εκείνα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση εκλαμβάνονται θολά και στην πραγματικότητα βρίσκονται εκτός εστίασης. Έτσι ο μύωπας στην προσπάθεια του να δει καλύτερα μακριά αναγκάζεται να κλείνει ελαφρώς τα βλέφαρα του. Το σύμπτωμα αυτό που στα αρχαία ελληνικά ονομάζεται «μυείν» έδωσε και το όνομά του στη μυωπία . Το σφίξιμο των βλεφάρων όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ και οδηγεί γρήγορα σε κόπωση των ματιών ή πονοκεφάλους, καθιστώντας τη χρήση γυαλιών αναγκαία. Το μυωπικό μάτι βλέπει τα κοντινά αντικείμενα ασκώντας λιγότερη προσαρμογή άρα και σύγκλιση των οφθαλμών σε σχέση με τα εμμετρωπικά (φυσιολογικά) μάτια. Έτσι επειδή όλο το βάρος πέφτει στη σύγκλιση ταύτισης για κοντά ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα κοπιωπίας (πονοκεφάλους κι εύκολη κόπωση κατά την κοντινή εργασία). Επίσης, τα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να εμφανιστεί αποκλίνοντας στραβισμός (εξωτροπία) αν ο μικρός ασθενής προτιμήσει να ανταλλάξει την κοπιαστική διόφθαλμη όραση με την άνετη μονόφθαλμη που του εξασφαλίζει η απώθηση της εικόνας του ενός ματιού.

Που οφείλεται;

Η μυωπία είναι δυνατόν να οφείλεται σε αυξημένη διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού, όταν ο κερατοειδής χιτώνας είναι περισσότερο κυρτός από το φυσιολογικό (διαθλαστική μυωπία), σε αυξημένο προσθιοπίσθιο άξονα του οφθαλμού (αξονική μυωπία > 6 διοπτρίες), αλλά και σε συνδυασμό τους. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το αν η μυωπία είναι κληρονομική, ωστόσο ένα βρέφος είναι δυνατόν να γεννηθεί με συγγενή μυωπία. Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες από 5 έως 16 και σταθεροποιείται μέχρι τα 22. Καθημερινές ενασχολήσεις, όπως το διάβασμα και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή - κυρίως οθόνες παλιάς τεχνολογίας - συμβάλλουν στην εξέλιξη του διαθλαστικού αυτού σφάλματος. Η περίοδος της εγκυμοσύνης, αξίζει να αναφερθεί σαν μια κατάσταση στην οποία είναι εφικτό να παρατηρηθεί επιδείνωση της προϋπάρχουσας μυωπίας, εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών. Τέλος, στην εκφυλιστική μυωπία (>6D), εκτός από τα κλασσικά συμπτώματα, παρουσιάζονται και εκφυλιστικές αλλοιώσεις των οφθαλμικών χιτώνων αυξάνοντας την πιθανότητα αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Τρόποι αντιμετώπισης της Μυωπίας

  • Γυαλιά οράσεως με αρνητικούς ή αποκλίνοντες φακούς

  • Φακοί επαφής, συνήθως μαλακοί ή ημίσκληροι

  • Διαθλαστική επέμβαση με Laser Μυωπίας.

  • Χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση φακικού ενδοφακού (phakic intraocular lens) και αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού, τις περισσότερες φορές σε περιπτώσεις πολύ υψηλής μυωπίας.

Μύθοι & Αλήθειες για τη Μυωπία 

  • Στη συχνή ερώτηση των γονέων για το αν η χρήση ή όχι των γυαλιών επηρεάζει την πορεία της μυωπίας η απάντηση είναι αρνητική. Η μυωπία θα ακολουθήσει την πορεία της, είτε το παιδί φοράει τα συνταγογραφημένα του γυαλιά, είτε όχι.

  • Στην προσχολική ηλικία και αν η μυωπία είναι μικρού βαθμού, μπορεί να μη χορηγηθούν γυαλιά, ή αν χορηγηθούν, να μη χρησιμοποιούνται συνεχώς.

  • Στις περιπτώσεις όμως που το παιδί «στραβίζει» (συνυπάρχει εξωφορία ή διαλείπουσα εξωτροπία) η χρήση των γυαλιών είναι υποχρεωτική όχι μόνο για τη διόρθωση της μυωπίας αλλά και για την ανάπτυξη φυσιολογικής διόφθαλμης όρασης.

  • Γενικά κατά τη σχολική ηλικία το μέγεθος της μυωπίας θα αυξάνεται και το παιδί θα χρειάζεται ολοένα και δυνατότερα γυαλιά. Ορισμένες φορές το ίδιο το παιδί μπορεί να ζητήσει από μόνο του σωστότερα γυαλιά, όταν οι ανάγκες του και οι απαιτήσεις του για καθαρότερη όραση μεγαλώσουν.

  • Όντως, η μυωπία σχετίζεται με τις οπτικές συνήθειες αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλεται και σε ένα συνδυασμό των γονιδίων και του περιβάλλοντος.

  • Η χρήση των γυαλιών δεν αυξάνει τη μυωπία. Έρευνες έχουν δείξει ότι φορώντας γυαλιά μυωπίας για να βελτιώσετε την όρασή σας, δεν την αυξάνετε. Μόνο ένας ειδικός οφθαλμίατρος μπορεί να σας πει πότε και εάν πρέπει να αφαιρείτε τα γυαλιά σας.

  • Η παλαιότερη θεωρία ότι πρέπει κάποιος να φορά γυαλιά με μικρότερους βαθμούς από το κανονικό δεν είναι παρά ένας μύθος. Ο οφθαλμίατρος σας έπειτα από εξετάσεις, καθορίζει το βαθμό μυωπίας και ανάλογα συνταγογραφεί τους φακούς, που χρειάζεστε.

Μυωπία & Σταδιοδρομία στο Στρατό

Η Μυωπία δεν είναι απαγορευτική για την εισαγωγή και την επαγγελματική σας εξέλιξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σωματα Ασφαλείας. Είναι γεγονός ότι τα καθήκοντα που εκτελούν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι κρίσιμα για την πατρίδα και την κοινωνία μας. Όταν δοθεί η εντολή να ξεκινήσει μια συγκεκριμένη αποστολή ή άσκηση, δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην είναι έτοιμοι. Ζωές απειλούνται και εκατομμύρια ευρώ στρατιωτικού εξοπλισμού τίθενται στη διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους. Το διακύβευμα είναι υψηλό και αυτός είναι ο λόγος που οι Ένοπλες  Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν ορίσει υγειονομικά όρια και προϋποθέσεις για την εισαγωγή και την κατανομή στις ειδικότητες των Στελεχών τους. Τα όρια αυτά αφορούν και τη Μυωπία.  Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

bottom of page