top of page

Υπερμετρωπία

 

Τι ακριβώς είναι η υπερμετρωπία;

Υπερμετρωπία ονομάζεται η διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού κατά την οποία οι εισερχόμενες ακτίνες φωτός (είδωλα) δεν εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια, αλλά πίσω από εκείνον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η κοντινή όραση που με την πρόοδο της ηλικίας και τη προοδευτική απώλεια της προσαρμοστικής ικανότητας του οφθαλμού γίνεται σταδιακά δυσχερής τόσο η ενδιάμεση όσο κι η μακρινή όραση δυσκολεύοντας την καθημερινότητα του πάσχοντος.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία. Συνήθως όμως σε ένα υπερμετρωπικό μάτι τα μακρινά αντικείμενα ενώ διακρίνονται καθαρά, εκείνα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση εκλαμβάνονται θολά και στην πραγματικότητα βρίσκονται εκτός εστίασης.

Που οφείλεται;

Η υπερμετρωπία είναι δυνατόν να οφείλεται σε μειωμένη διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού, όταν ο κερατοειδής χιτώνας είναι λιγότερο κυρτός από το φυσιολογικό (διαθλαστική υπερμετρωπία), σε μειωμένο προσθιοπίσθιο άξονα του οφθαλμού (αξονική υπερμετρωπία), αλλά και σε συνδυασμό τους. Εξαιτίας του μικρού μεγέθους του οφθαλμού στα βρέφη, η υπερμετρωπία κάνει την εμφάνισή της στα πρώτα χρόνια της ζωής. Έπειτα στα παιδιά, επειδή ο μηχανισμός προσαρμογής είναι ισχυρός, δεν παρατηρείται αλλοίωση της όρασης, εκτός αν υπάρχουν αρκετοί βαθμοί (π.χ. προδιάθεση για στραβισμό, ανισομετρωπία). Σε εκείνες τις περιπτώσεις απαραίτητη είναι μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων όπως είναι η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι). Στους νεαρούς ενήλικες η υπερμετρωπία επηρεάζει την κοντινή όραση ενώ σε άτομα άνω των 35 σταδιακά και την μακρινή με συμπτώματα όπως ζάλη, κούραση και δάκρυα π.χ. κατά το διάβασμα. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως η πρεσβυωπία ξεκινά νωρίτερα στους υπερμέτρωπες.

Τύποι Υπερμετρωπίας

Η λειτουργία της προσαρμογής παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού ποσού της υπερμετρωπίας, αφού με τη ενεργοποίηση της το άτομο μπορεί να αντιρρόπηση μέρος ή ολόκληρο το ποσό της υπερμετρωπίας του.

  1. Λανθάνουσα υπερμετρωπία: Είναι το ποσό της υπερμετρωπίας που διορθώνεται από τον τόνο του ακτινωτού μυός (συνήθως το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει την  +1,0D).

  2. Έκδηλη υπερμετρωπία: Είναι το ποσό της μυωπίας που δε μπορεί να αντιρροπηθεί από το φυσιολογικό τόνο του ακτινωτού μυός.

  3. Αντιρροπούμενη υπερμετρωπία: Το ποσό της υπερμετρωπίας που αντιρροπείται με την μέγιστη ενεργοποίηση της προσαρμογής

  4. Απόλυτη υπερμετρωπία: Είναι το ποσό της υπερμετρωπίας που δε μπορεί να αντιρροπηθεί από το μηχανισμό της προσαρμογής.

Λύσεις για την αντιμετώπιση και διόρθωση της Υπερμετρωπίας

  • Γυαλιά οράσεως με θετικούς ή συγκλίνοντες φακούς

  • Φακοί επαφής. Κύριες ενδείξεις είναι: i)η ανισομετρωπία ii)η υψηλή υπερμετρωπία (>4,0D) και iii) η αφακία.

  • Διαθλαστική επέμβαση με laser υπερμετρωπίας. Συγκεκριμένα στην υπερμετρωπία ενδείκνυται η επέμβαση LASIK ή femto LASIK με την οποία κυρτώνεται ο κερατοειδής (αντίθετα με την επέμβαση Laser Μυωπίας στην οποία επιπεδώνεται ο κερατοειδής). Με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξαλειφθούν έως και 6 βαθμοί υπερμετρωπίας.

  • Χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού. Eνδείκνυται, κυρίως, σε περιπτώσεις συνυπάρχουσας προχωρημένης πρεσβυωπίας και ηλικίες άνω των 50 ετών.

Υπερμετρωπία & Σταδιοδρομία στο Στρατό

Η Υπερμετρωπία δεν αποκλείει κάποιον για την είσαγωγή του στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Άλλωστε σε νεαρές ηλικίες οι οφθαλμοί έχουν μεγάλες εφεδρείες προσαρμοστικής ικανότητας και αντιρροπούν την υπερμετρωπία, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην είναι αναγκαία η χρήση διορθωτικών μέσων. Ωστόσο, κατά την εξέλιξή τους τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μπορεί να εμφανίσουν έκδηλη υπερμετρωπία που τους δυσκολεύει κυρίως στη κοντινή δραστηριότητα. Αυτό, σε συνδυασμό με την πιθανή επιτελική φύση των καθηκόντων τους μπορεί να επιφέρει μεγάλη αντιξοότητα. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σε σχέση με τα όρια της υπερμετρωπίας εδώ.

bottom of page