top of page

Φακοί Επαφής

Σ’ αυτή την υποενότητα μπορείτε να πλοηγηθείτε και να ενημερωθείτε για όλα όσα αφορούν τους φακούς επαφής και τη χρήση τους - περιλαμβανομένου τη λεπτομερή περιγραφή όλων των τύπων φακών επαφής για κάθε διαθλαστική ανωμαλία, για την πρεσβυωπία ή για να τονίσετε ή να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας.

Επίσης, θα βρείτε πληροφορίες που αφορούν τη συνταγή των φακών επαφής, τα συμπτώματα που μπορεί να αποκαλύπτουν κάποιο πρόβλημα με την εφαρμογή των φακών κάθως και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Οι φακοί επαφής αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για σχεδόν όλους που θέλουν διόρθωση των αμετρωπιών τους χωρίς να φοράνε γυαλιά και χωρίς να κάνουν laser. Η εξαιρετικά μεγάλη δημοφιλία τους αναδεικνύουν την ευχρηστία τους και παρακάτω αναφέρονται μερικές ιδιότητες των φακών επαφής που καλό είναι να γνωρίζετε πριν τους χρησιμοποιήσετε.

Υλικά Φακών Επαφής

  • Υδρογέλης: Κατασκευάζονται από υδατοδιαλυτό με υφή γέλης συνθετικό. Είναι εξαιρετικά λεπτοί και εύκαμπτοι και αναπροσαρμόζονται άρτια στην καμπυλότητα της πρόσθιας οφθαλμικής επιφάνειας. Πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970 και έγιναν γρήγορα πολύ δημοφιλείς λόγω της άνεσης που προσέφεραν σε σύγκριση με τους ήδη από τότε υπάρχοντες φακούς από PMMA. Οι PMMA φακοί επαφής συνήθως έπαιρναν εβδομάδες για να αναπροσαρμοστούν στην επιφάνεια του οφθαλμού. Ωστόσο, οι φακοί υδρογέλης δεν ήταν επαρκώς αεροδιαπερατοί με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα που αφορούν την οξυγόνωση του κερατοειδή.

  • Σιλικόνης - Υδρογέλης: Είναι προηγμένος τύπος μαλακών φακών επαφής πιο πορώδης από τους κοινούς φακούς υδρογέλης που επιτρέπει ακόμη περισσότερο οξυγόνο να φτάσει στην επιφάνεια του κερατοειδή. Πρωτοεμφανίστηκαν το 2004 και είναι σήμερα οι πιο διαδεδομένοι φακοί επαφής στην Ελλάδα.

  • Αεροδιαπερατοί φακοί : Είναι άκαμπτοι φακοί επαφής με μεγαλύτερη διαβατότητα σε αέρα από τους PMMA. Το πλεονέκτημά τους είναι το πολύ καθαρό οπτικό αποτέλεσμα που έχουν.

  • Υβριδικοί φακοί : Σχεδιασμένοι για να παρέχουν την καθαρότητα στην όραση των σκληρών-ήμισκληρων φακών και την άρτια εφαρμογή στην οφθαλμική επιφάνεια. Για τους παραπάνω λόγους έχουν αεροδιαπερατή άκαμπτη κεντρική περιοχή περιβαλλόμενη από έναν δακτύλιο σιλικόνης υδρογέλης. Έχουν περιορισμένη ζήτηση λόγω υψηλού κόστους.

  • Φακοί PMMA :  Μεθακρυλικός Πολυμεθυλεστέρας, κοινώς σκληρό πλαστικό τύπου plexi glass. Πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1950 και είναι οι πρώτοι φακοί επαφής. Πολύ καλό οπτικό αποτέλεσμα, όμως η εφαρμογή τους εξαιρετικά “βάρβαρη” στην οφθαλμική επιφάνεια λόγω της μηδαμινής αεροδιαπερατότητας. Έχουν αντικατασταθεί σχεδόν πλήρως από τους αεροδιαπερατούς ημίσκληρους φακούς επαφής.

Κανόνες υγιεινής και φροντίδας φακών επαφής

Οι φακοί επαφής χρειάζονται καθαρισμό και απολύμανση κάθε φορά που βγαίνουν από το μάτι. Εάν δεν απολυμανθούν με σωστό τρόπο, βακτήρια και μύκητες μπορεί να αναπτυχθούν επάνω στους φακούς και να προκαλέσουν οφθαλμολογική λοίμωξη. Τα χέρια του χρήστη θα πρέπει να πλένονται και να στεγνώνονται με πετσέτα μιας χρήσης. Επίσης τα νύχια να είναι καθαρά, κοντά και περιποιημένα.
Οι φακοί επαφής, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πέραν του μέγιστου χρονικού διαστήματος που προβλέπει ο κατασκευαστής τους. Δηλαδή να αφαιρούνται μετά από συνεχή χρήση 8 έως 10 ωρών. Θα πρέπει να φυλάσσονται στο ειδικό υγρό για τουλάχιστον 4 έως 6 ώρες. Επιπλέον όταν τα μάτια σας έχουν κάποια αλλεργία, είναι ταλαιπωρημένα, κόκκινα και κουρασμένα θα πρέπει να αποφύγετε την χρήση των φακών και να φορέσετε τα γυαλιά. Όταν κοιμάστε θα πρέπει οι φακοί να αφαιρούνται.
Όσον αφορά τις γυναίκες οι οποίες κάνουν χρήση καλλυντικών μαζί με την χρήση των φακών επαφής, θα πρέπει το μακιγιάζ να γίνεται αφού φορεθούν πρώτα οι φακοί και το μακιγιάζ να αφαιρείται πριν βγουν οι φακοί. Επίσης θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερη προσεκτικοι όταν κάνουμε χρήση καλλυντικών μαζί με τους φακούς επαφής.

Σήμερα υπάρχουν διάφορα προϊόντα καθαρισμού για τους φακούς επαφής. Τα ειδικά υγρά καθαρισμού και η κατάλληλη θήκη φύλαξης μαζί με την τήρηση κανόνων υγιεινής είναι τα απαραίτητα για τους φακούς.

Τα υγρά καθαρισμού παρέχουν στο φακό βαθύ καθαρισμό, ενυδάτωση, συντήρηση και επαρκή λίπανση της επιφάνειας του για καλή ανεκτικότητα από τους χρήστες.

Οι θήκες φύλαξης των φακών επαφής έχουν πάνω την ένδειξη (R) Δεξί και (L) Αριστερό, για να μην μπερδεύονται οι φακοί κατά τη φύλαξή τους στο δεξί και αριστερό μάτι. Να καθαρίζουμε την θήκη πριν την τοποθέτηση του φακού μέσα στη θήκη και να χρησιμοποιούμε πάντα καινούριο διάλυμα (και όχι νερό βρύσης).

Εφαρμογή φακών επαφής

Πριν την τοποθέτηση του φακού μας στο μάτι θα πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να τα σκουπίσουμε με χαρτί μιας χρήσεως κ όχι με πετσέτα που την χρησιμοποιήσαμε ξανά και που αφήνει χνούδια στα δάκτυλα μας. Καθόμαστε μπροστά σε έναν καθρέφτη, ενώ ο χώρος που βρισκόμαστε θα πρέπει να είναι φωτισμένος επαρκώς.
Ελέγχουμε την επιφάνεια του φακού (εσωτερική – εξωτερική).

Βάζουμε το φακό στο δείκτη μας .Η σωστή καμπυλότητα του φακού έχει σχήμα πιάτου, αν το γυρίσουμε ανάποδα στη λανθασμένη καμπυλότητα τα χείλη του φακού έχουν μια ελαφρά παραμόρφωση και ο φακός κάθεται σαν βάρκα και τα χείλη του φακού έχουν μία κλίση προς τα πάνω. Αν τυχόν βάλουμε ανάποδα το φακό θα το καταλάβουμε καθώς τις περισσότερες φορές ενοχλεί και η όραση είναι θολή.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια βάζουμε το φακό στο δείκτη του δεξιού χεριού (και αντίστοιχα οι αριστερόχειροι στο αριστερό). Με το αριστερό χέρι τραβάμε το άνω βλέφαρο, με το παράμεσο δάχτυλο του δεξιού χεριού τραβάμε το κάτω βλέφαρο και κοιτάμε ευθεία τον καθρέφτη. Αν δε μπορούμε να κοιτάμε τον καθρέφτη κοιτάμε προς τα κάτω και βάζουμε το φακό στο μάτι ακουμπώντας τον κερατοειδή απαλά.Το αντίστοιχο κάνουμε και με το αριστερό μάτι. 

 

Τέλος όταν τοποθετήσουμε τον φακό στο μάτι μας, επικεντρώνουμε το φακό επαφής με απαλό κλείσιμο των βλεφάρων μας και με ελαφρές μαλάξεις αυτών με τα δάχτυλα μας.

Εάν κατά την χρήση των φακών επαφής, παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα από τα παρακάτω:
Πόνο, ερεθισμό, φαγούρα, υπερβολικό κοκκίνισμα, δυσανεξία, αλλαγή στην όραση, θόλωση όρασης, υπερβολικές ποσότητες δακρύων, μόλυνση τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρό σας.

FAQ

Ε: Μπορώ να κολυμπήσω με τους φακούς επαφής?

Α:  Προτείνω να φοράτε την ειδική κολυμβητική μάσκα όταν κολυμπάτε με τους φακούς επαφής.

Ο κύριος λόγος είναι ότι οι πισίνες όπως και άλλα υδάτινα θέρετρα μπορεί να περιέχουν μικροοργανισμούς που προκαλούν σημαντικές μολύνσεις στην επιφάνεια των οφθαλμών. Η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα είναι μια σοβαρή μόλυνση που μπορεί να μειώσει δραματικά την όραση, να θέσει σε κίνδυνο όλο τον οφθαλμό σε σημείο που η τελική λύση να περιλαμβάνει ακόμη και μεταμόσχευση κερατοειδή.

Ένας άλλος λόγος είναι η σκληρότητα που προσδίδει το νερό στους φακούς, ιδιότητα που τους κάνει παροδικά άκαμπτους προκαλώντας δυσφορία στους οφθαλμούς με ερυθρότητα και δακρύρροια.

Άρα , λοιπόν, μεγαλή προσοχή με τους φακούς κατά την κολύμβηση. Είτε βγάλτε τους είτε φοράτε τα ειδικά κολυμβητικά γυαλιά.

Ε: Φοράω γυαλιά μέχρι σήμερα και θέλω να βάλω φακούς επαφής. Κολυμπάω συχνά σε επαγγελματικό επίπεδο και θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν φακοί επαφής που μπορώ να βάζω στην πισίνα που να μην έχουν μεγάλο κόστος. Εάν αυτός ο συνδυασμός δεν είναι εφικτός , τι μπορώ να κάνω ώστε να βλέπω όταν κολυμπάω;

Α: Όπως ίσως διάβασες την προηγούμενη απάντηση , θα σου πρότεινα να βάζεις την ειδική κολυμβητική μάσκα.

Ωστόσο, εάν θέλεις μεγαλύτερη ανεξαρτησία και πιο ευρύ οπτικό πεδίο τότε θα σας πρότεινα τους ημερήσιους φακούς επαφής.

Είναι εξαιρετικά εύχρηστοι (και ασφαλείς) για περιστασιακή χρήση, καθώς επίσης και άνετοι και καλά ανεκτοί. Οι  Alcon , Bausch + Lomb, CooperVision και Johnson & Johnson είναι οι κύριοι κατασκευαστές φακών επαφής που δραστηριοποιούνται και στους ημερήσιους.

 

Ε: Είμαι χρήστης μαλακών φακών επαφής. Πως θα ξέρω ότι είναι επικεντρωμένοι στο μάτι μου όταν τους φοράω;

 

Α: Οι μαλακοί επαφής γενικά εφαρμόζουν στο κέντρο της επιφάνειας των ματιών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τους τοποθετήσετε στο κέντρο του κερατοειδή και εκείνοι θα εφαρμόσουν κανονικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίριδα, το έγχρωμο τμήμα του ματιού, σαν οδηγό - ο κερατοειδής καλύπτει την ίριδα επιφανειακά.

 

Ε: Έχω μια αιμορραγία στο “άσπρο” του ματιού εδώ και τρεις ημέρες. Αφαίρεσα τους φακούς αμέσως και δεν τους φόρεσα από τότε. Πότε θα ήταν ασφαλέστερο να φορέσω ξανά φακούς;     

 

Α: Έχετε πράξει τα δέοντα έως τώρα. Καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρό σας για να προσδιορίστεί η αιτία της αιμορραγίας. Πάντως, καλό είναι να μην φορέσετε ξανά φακούς μέχρι την πλήρη απορρόφηση της αιμορραγίας.

 

 

Ε: Είμαι 23 χρόνων και φοράω φακούς για μυωπία εδώ και έξι χρόνια. Η όρασή μου είναι επιβαρυμένη, και πρόσφατα έμαθα ότι παθολογικά “νεοαγγεία” αναπτύσσονται στην περιφέρεια του κερατοειδή εξ’ αιτίας της κατάχρησης των φακών. 

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες η όρασή μου μειώθηκε αισθητά, ακόμη και με τη χρήση των γυαλιών μου. Ο οφθαλμίατρος μου χορήγησε σταγόνες για την ξηροφθαλμία και σύστησε να σταματήσω τη χρήση των φακών επαφής, αλλά η όρασή μου και η ξηρότητα παραμένουν ακόμα.   Απόψε, τα μάτια μου είναι κατακόκκινα. Τι να πήγε στραβά; Επίσης, θα μπορούσα να κάνω Laser με όλα τα παραπάνω προβλήματα; Δε μπορώ με τίποτα να φοράω γυαλιά.

 

Α: Βασιζόμενος στις πληροφορίες που παραθέτετε, νομίζω ότι η κατάστασή σας εντάσσεται στη συνδρομή κατάχρησης φακών επαφής. Η ανάπτυξη παθολογικών “νεοαγγείων” στον κερατοειδή αποτελεί σημείο μικροτραυματισμών και ελλειπούς οξυγόνωσης του κερατοειδή λόγω των φακών. Η επίσκεψη εκ νέου στον οφθαλμίατρό σας και η επανεκτίμηση της κατάστασης θα ήταν η πιο δόκιμη λύση. Το ότι έχετε ξηροφθαλμία και δυσανεξία στους φακούς δε σημαίνει αυτόματα ότι δεν είστε κατάλληλος για Laser Μυωπίας. Ο πλήρης και λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος θα δώσει τις ζητούμενες απαντησεις, ώστε να προχωρήσετε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σ’ αυτό.

Contact lenses
bottom of page